فهرست مطالب

مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، اسفند 1395)

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان حمزه ئی *، سعید برهانی نژاد، فرشاد حکیم پور صفحات 1-8
    امروزه زمین کدسازی1 به عنوان یکی از فرآیندهای مهم در بخش های مختلف علوم عمل می کند، به طوری که در اکثر کاربردهایی که بخش مکانی دارند یا به هر نحوی با اطلاعات مکانی مرتبط هستند، زمین کدسازی تهیه کننده داده های مکانی است. زمین کدسازهای امروزی تفاوت بنیادینی با نسخه های اولیه خود داشته به نحوی که از تمامی جنبه ها (منطقه مورد پوشش، سرعت پاسخگویی، جامعیت داده های غیرمکانی و...) پیشرفت شگرفی کرده اند. با وجود بهبود چشم گیر این توسعه ها گروهی از مشکلات را با خود به همراه دارند که یک کاربر باید آن ها را تشخیص دهد و برای مقابله با آنها آماده باشد. مشکلات مشخص شامل فرضیات ساخته شده در طول فرآیند درون‍یابی، دقت مجموعه داده های مرجع، عدم قطعیت در الگوریتم های مطابقت و انتخاب واحد فضایی زمین کدساز شده می باشد. به معنای واقعی کلمه، زمین کدساز کردن به معنی تخصیص یک کد جغرافیایی به مجموعه ای از داده های غیرمکانی مرتبط است. این تعریف از دو کلمه ریشه می آید: geo به معنی لاتین earth و coding که به صورت «اعمال یک قانون برای تبدیل یک قسمت از اطلاعات به قسمتی دیگر» تعریف می شود. اجزای بنیادین یک زمین کدساز ورودی، خروجی، الگوریتم پردازش و مجموعه داده های مرجع هستند. ورودی همان مرجع مکانی می باشد که کاربر می خواهد مرجع جغرافیایی داشته باشد که شامل ویژگی هایی است که قابل تطبیق به یک دیتوم که قبلا به صورت جغرافیایی کدگذاری شده است، می باشد. با توجه به اهمیت زمین کدسازها در کاربردهای مختلف در این مقاله سعی شده است تا زمین کدسازهای مشهور جهانی که قابلیت استفاده رایگان و تجاری دارند از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار گیرند. به همین منظور جنبه های مختلفی به عنوان معیار ارزیابی در نظر گرفته شده اند که شامل سرعت پاسخگویی، جامعیت خروجی ها و بررسی کمی و کیفی قابلیت های هر زمین کدساز می باشند
    کلیدواژگان: زمین کدسازی، سیستم اطلاعات مکانی، ابزار های مکانی، سرویس های مکانی وب مبنا
  • نورالدین میثاق *، فرسام میثاق صفحات 9-18
    اسپرال شهری یا پراکندگی کنترل نشده ی مناطق ساخته شده، مسائل زیادی را از جنبه های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی به شهرهای با رشد زیاد تحمیل می کند. از سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی برای اندازه گیری اسپرال شهری و استخراج اطلاعات وابسته به رشد مناطق شهری و تغییرات زمانی و مکانی آن و استفاده می شود. آنتروپی شانون به طور سنتی در مباحث اندازه گیری عدم قطعیت و توسعه شهری استفاده شده است. یک نقص مهم در اندازه اطلاع شانون و سایر اندازه های آنتروپی این است که مجموعه مقادیر تکیه گاه متغیرهای تصادفی در محاسبه مقدار اطلاع در نظر گرفته نمی شود. در این مقاله اندازه ای وابسته به مکان براساس تابع توزیع تجمعی برای اندازه گیری تراکم در توسعه شهری ارائه کرده و آن را آنتروپی تراکمی موزون می نامیم که تعمیم یافته اندازه اطلاع شانون و سایر اندازه های عدم قطعیت می باشند. در این اندازه جدید مقادیر تکیه گاه و تابع توزیع متغیر تصادفی به صورت همزمان نقش دارند. از آنتروپی شانون و آنتروپی تراکمی موزون به منظور بررسی میزان اسپرال شهری و ایجاد نقشه پراکندگی اسپرال شهر تبریز در سالهای 1372 و 1392 استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که آنتروپی تراکمی موزون نسبت به آنتروپی شانون، شاخص مناسبتری در شناسایی و پایش پراکندگی یا تمرکز مناطق ساخته شده ی شهری است. در حقیقت آنتروپی شانون نتوانسته است تفاوت بین ناحیه ها را مشخص نماید در حالیکه با استفاده از آنتروپی تراکمی موزون نواحی فشرده شهری از نواحی غیر فشرده به صورت شفافتری مشخص شده است، همچنین نقشه الگوی پراکنش اسپرال شهری در تبریز نشان دهنده رشد نامتوازن می باشد و در راستای محورهای ارتباطی تهران – تبریز، تبریز به مراغه و مرند بیشترین پراکندگی و رشد شهری اتفاق افتاده است و نیاز به مدیریت شهری برای دست یافتن به توسعه پایدار دارد.
    کلیدواژگان: اسپرال شهری، آنتروپی شانون، آنتروپی تراکمی موزون، GIS، سنجش از دور، تبریز
  • محمود شمس الدینی نژاد *، حجت الله رنجبر، محمدرضا شایسته فر، عباس سام، محمود علیپور صفحات 19-28
    کانسار مس درآلو در فاصله 120 کیلومتری جنوب شهر کرمان و 35 کیلومتری شمال شرقی رابر در منطقه ای کوهستانی، بین کوه هزار به ارتفاع 4465 متر و کوه لاله زار به ارتفاع 4351 متر قرار دارد. یکی از تاسیسات مورد نیاز برای بهره برداری از معدن، احداث سد باطله برای کارخانه فرآوری می باشد. محل احداث سدهای باطله تاثیر به سزایی بر سرمایه گذاری اولیه و هزینه تمام شده در عملیات معدنکاری می گذارد. در گذشته فرآیند انتخاب محل سدها مبتنی بر مسائل اقتصادی و معیارهای تسهیل در عملیات اجرایی بوده؛ ولی امروزه به علت لحاظ شدن ملاحظات زیست محیطی، فرآیند انتخاب محل سدهای باطله پیچیده شده است. در این مطالعه برای مکان یابی سد باطله معدن مس درآلو از سامانه اطلاعات جغرافیایی به عنوان نرم افزار پشتیبان تصمیم گیری استفاده شده است. در تعیین محل سد باطله پارامتر های زیادی موثر هستند، که این امر باعث پیچیدگی در انتخاب محل سد باطله می شود. در این تحقیق از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) - که بر اساس وزن دهی به پارامتر ها از سوی کارشناسان می باشد - استفاده شده است. پس از بررسی نظرات کارشناسان، لایه های اطلاعاتی در پنج گروه شامل زمین شناسی، زیست محیطی، هیدرولوژی، مورفولوژی و اقتصادی طبقه بندی شد. سپس، مقایسه زوجی بین لایه ها برای وزن دهی انجام شد. پس از تعیین وزن هر یک از معیارها، با استفاده از زوش مجموع وزنها، نقشه نهایی در سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. در نهایت با انجام عملیات کنترل صحرایی، چهار ناحیه جهت مطالعات تکمیلی در مناطق پیشنهادی مشخص گردید. این چهار ناحیه با استفاده از مدل تاپسیس با هم مقایسه شدند و گزینه مطلوب پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: سد باطله، مکان یابی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری چند معیاره، تاپسیس
  • نسیم عزیزیان کهن * صفحات 29-34
    اطلاعات مکانی به عنوان یکی از ارکان لازم برای تصمیم گیری، بسیاری از فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی ما را پوشش می دهد. اگر به اطلاعات مکانی پردازش شده به عنوان یک محصول و کالای اقتصادی نگاه کنیم، میزان اقبال بازار به این محصول، رابطه مستقیم با قیمت آن و میزان برآوردن ارزش مورد انتظار کاربران دارد. در حالیکه گاها به دلیل فرایند نامناسب در ارزش گذاری این نوع از اطلاعات، توزیع مناسبی از لحاظ بازگشت سرمایه در میان سازمان ها و نهادهای سهیم در فرایند جمع آوری داده ها و پردازش آنها وجود ندارد، به صورتیکه برخی از آنها با وجود فعالیت کمتر، سهم بیشتری از منابع مالی حاصل از تولید داده نهایی را در اختیار می گیرند. این امر از یک سو موجب کاهش انگیزه برخی از سازمان های سهیم گردیده و از سوی دیگر، موجب افزایش قیمت محصول نهایی و در نتیجه، کاهش میزان استفاده از محصول اطلاعاتی تولید شده می گردد. در این راستا، این مقاله ارزش گذاری محصول اطلاعات مکانی را با رویکرد زنجیره ارزش مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور، خصوصیات منحصر به فرد اطلاعات مکانی به عنوان یک محصول و مشکلاتی که در ارزش گذاری آن وجود دارد، تشریح شده و سپس با معرفی مفهوم زنجیره ارزش، نحوه بکارگیری این رویکرد برای ارزش گذاری اطلاعات مکانی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: اطلاعات مکانی، اقتصاد اطلاعات، زنجیره ارزش، ارزش اقتصادی اطلاعات مکانی
  • احسان لاله زاری *، رحیم علی عباسپور صفحات 35-43
    تحقیقات نشان می دهد که مخازن بزرگ آبی، مانند یک سطح تبخیری بزرگ عمل کرده و در مناطق با رطوبت پایین باعث افزایش دمای سطح می شوند. از آن جا که سدهای بزرگ دارای اثرات منفی بلندمدتی بر روی اقلیم محلی هستند، ضروری به نظر می رسد که پیش از احداث این گونه سدها در اقلیم های نیمه خشک مطالعات بیشتری در رابطه با مکان یابی احداث آن ها انجام شود. سنجش از دور ابزاری قدرتمند در مطالعات زمانی اقلیم های خرد و کلان است. شاخص TVDI به طور کلی به بررسی روابط بین پوشش گیاهی و دمای سطحی منطقه می پردازد که منعکس کننده ی درجه ی خشکسالی آن منطقه است. هدف ما در این تحقیق بررسی نقش سد مخزنی بافت بر اقلیم محلی و میزان خشکی منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای سری لندست است. نتایج این تحقیق اثرات منفی احداث سد های بزرگ در اقلیم های نیمه خشک را تایید کرده و نشان دهنده ی افزایش شاخص خشکی TVDI در اطراف سد مخزنی بافت می باشد.
    کلیدواژگان: سد های مخزنی، اقلیم محلی، سنجش از دور، شاخص TVDI
  • مسعود فلاح احمدی زاد *، داود زمزم صفحات 45-58
    این مقاله هدف تعیین پارامترهای بیضی های استرین[1] و استرس[2] به همراه دوران[3] ( چرخش هندسه تغییر شکل) در سطح بدنه سد 15 خرداد می باشد، به این منظور ابتدا شبکه مانیتورینگ یا شبکه کنترل خارج از بدنه سد 15 خرداد پیش طراحی و با هدف مینیمم سازی بیضی خطای مطلق نقاط پیلارهای شبکه خارج سد طراحی مرتبه اول[4] و دوم[5] صورت گرفت و با داده های حاصل از طراحی مرتبه اول و دوم و تعیین نوع دستگاه جهت حصول به دقت مد نظر در طراحی مرتبه یک و دو، مشاهدات ژئودتیک [6]در دو مرحله روی پیلارهای خارج سد صورت گرفته و مختصات های سرشکن شده نقاط خارج سد به روش سرشکنی قیود آزاد[7] محاسبه و برآورد شده است. سپس از این نقاط به عنوان نقاط کنترل جهت انجام مشاهدات ژئودتیک روی نقاط هدف ( بدنه سد) در دو مرحله زمانی استفاده شده است و نتایج مشاهدات به روش حداکثر قیود[8] سرشکن شده و مختصات های سرشکن شده نقاط روی بدنه سد در دو مرحله برآورد شده اند. تفاضل مختصات های محاسبه شده در دو مرحله مشاهدات انجام شده بردارهای جابه جایی به همراه بیضی خطای جابه جایی بردارهای جابه جایی را برآورد می کند. با محاسبه پارامترهای بردارهای جابه جایی نقاط ( بزرگی بردار به همراه آزیموت ) به روش المان محدود[9] و از طریق مثلث بندی دلونی روی سطح بدنه سد 15 خرداد مثلث هایی تعریف می شود و مدل تغییر شکل هندسی نسبت به مراکز این مثلث ها محاسبه و به همراه آن دوران تغییر شکل هندسی و پارامترهای بیضی تغییر شکل ( استرین) ، حداکثر نیم قطر اطول و کوچک بیضی استرین به همراه آزیموت محاسبه و سپس با توجه به قانون هوک از روی استرین محاسبه شده پارامترهای بیضی استرس که میزان نیروهای وارده بر نقاط مراکز مثلث روی بدنه سد می باشد محاسبه می گردد.
    کلیدواژگان: استرین، استرس، سد 15 خرداد، دوران
  • مینا کریمی *، ابوالقاسم صادقی نیارکی، علی حسینی نوه احمدآبادیان صفحات 59-69
    زیرساخت های شهری یکی از حوزه های اساسی در کشورهای مختلف است و رشد یک جامعه تا حد زیادی به مدیریت مناسب آن ها وابسته است. ازاین رو پایش، کنترل، برنامه ریزی و مدیریت هرچه بهتر این زیرساخت ها ضروری است. به عنوان نمونه به دلیل بروز مشکلات و خسارت های مالی و جانی فراوان در تشخیص اشتباه مکان تاسیسات نظیر مکان لوله ها، بررسی آن ها ضروری به نظر می رسد. رایانش فراگستر و پیشرفت های نوین درزمینه سیستم اطلاعات مکانی (GIS) می تواند به عنوان راه حلی برای این قبیل مشکلات، به مدیران و تصمیم گیران کمک کند. هدف این مقاله بررسی نقش GIS فراگستر در مدیریت زیرساخت های زیرزمینی شهری است. در این مقاله انواع فناوری های به کاررفته شده در حوزه زیرساخت های شهری با کمک رایانش فراگستر در سه دسته زیرساخت ها، حسگرها و سرویس ها بیان شده است. با مقایسه میان فناوری های موجود در تعیین موقعیت تاسیسات زیرزمینی، می توان نتیجه گرفت به کارگیری RFID بهتر از روش های پیشین است. هم چنین بین روش های بصری سازی و بازدید در محل این زیرساخت ها مقایسه ای صورت گرفت که این مقایسه نشان می دهد روش واقعیت افزوده در این کاربرد بسیار مناسب تر از روش GIS همراه است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، زیرساخت شهری، رایانش فراگستر، فناوری
|
  • E. Hamzei *, S. Borhani Nezhad, F. Hakimpour Pages 1-8
    Nowadays, geocoding is a crucial part of the different science process, So that in most of the geospatial and spatial-related applications; geocoding services play an important role as a data-provider. Modern geocoders are fundamentally different from their original versions, and all aspects of these software services (coverage area, response time, spatial and non-spatial data completeness) have improved dramatically. Despite the fact that these developments have truly extent the area of geocoding applications, there are several issues with these improvements which are important as user point of view. These issues contain the hypotheses in the interpolation process, precision of the reference data, the uncertainty in matching algorithms and spatial unit of the geocoding service. Literally, Geocoding means assigning a geographic code to a set of non-spatial (attribute) data. This definition comes from two root words: "geo" means earth and "coding" is defined in Latin as applying a rule for converting a piece of information to another part. "Input", "processing algorithm", "reference data" and "output" are the fundamental parts of an abstract geocoder. Due to the importance of geocoders in different applications, in this article we decide to evaluate several open-source and commercial geocoding services from different perspectives. Hence, different measures (response time, data completeness, ease of use and etc.) are used in this article in order to address this issue in a fair and precise manner.
    Keywords: Geocoding, GIS, Geoprocessing Tools, Geospatial Web Services
  • N. Misagh *, F. Misagh Pages 9-18
    Urban sprawl or uncontrolled dispersion of the built-in areas brings about different economic, social, and environmental problems in the cities which have high growth of population. Remote sensing and GIS are used for measuring and visualizing the urban sprawl pattern and obtaining information about their temporal and spatial changes. Shannon’s entropy has traditionally been used in the discussions on measuring uncertainties and urban development. One major shortcoming with Shannon and other entropy measures is the fact that the support of the random variables is not taken into account in calculating the amount of information. The present study has offered a location-based measure for measuring density in urban development based on the cumulative distribution function. Such a measure is called weighted cumulative entropy (WCE), which is an extension of Shannon and other measures of uncertainty. In the newly presented measure, the values of the support set and the distribution function are both important. Shannon’s entropy and WCE are used to study the rate of urban sprawl and to visualize sprawl dispersion of Tabriz in 1993 and 2013. The results of this study showed that WCE is a more suitable statistic than Shannon’s entropy for identifying and monitoring the dispersion or concentration of urban constructions. In fact, Shannon’s entropy has failed to show the difference between the areas while WCE has distinguished the dense urban areas from non-dense ones more clearly. Moreover, the map of urban sprawl pattern in Tabriz indicates asymmetric growth, and the most urban dispersion and growth has happened along the roads from Tabriz to Tehran, Maraghe and Marand cities, which demands urban management in order to achieve sustainable development.
    Keywords: Urban Sprawl, Shannon's Entropy, Weighted Cumulative Entropy, GIS, Remote Sensing, Tabriz
  • M. Shamsaddini Nejad *, H. Ranjbar, M. R. Shayestehfar, A. Sam, M. Alipour Pages 19-28
    Deralu Copper Mine in 120 Km of south of city Kerman and 35 Km of north Eastern Baft in mountain area, are rested between Hezar with high of 4465 meters and Lalehzar by high 4351 m mountains. Tailings dam for the processing plant, is a required facility for mining operation. Site selection of tailings dams has a great impact on the initial and final investment of the mining operations. The dam site selection process was based on economic issues and of ease of operation criteria in the past, but for now, due to the importance of the environmental issues, tailings dam site selection is a complicated process. In this study, determination of location of the copper mine tailings dam Deralu using GIS software as a decision support software is used. Many parameters affect the localization of tailings dam, which these parameters cause complexity in choice of localization of tailings dam. In this research, the Analytic Hierarchy Process (AHP) - based on weighting parameters by the experts, will attempt to locate - is used. The opinions of experts, consisting of five layers of geological, environmental, hydrological, and economic and morphology was classified. Then, paired comparisons were performed between the layers to weight. Simultaneously the weighted sets analyzes were inconsistent judgments. Finally, By field control operations, the four proposed areas for further research were identified. The four regions were compared using TOPSIS method and preferred option was chosen.
    Keywords: Tailing Dam, Site Selection, GIS, AHP, Multi Criteria Decision Making, TOPSIS
  • N. Azizian Kohan* Pages 29-34
    Spatial information is the basis for decision making in many economical, social, cultural and even political disciplines. If the processed geographic information is considered as an economical product, it will be used by the users based on its price as well as the users’ satisfaction. However, due to inefficient strategies in pricing of such information, there is no a reasonable return of investment (ROI) for all the organizations and institutes involved in the data collection and processing steps. This not only reduces the motivation of some involved organizations, but it leads to increase in the price of the final product and consequently its usage. This paper investigates the pricing of geographic information using the value chain approach. For this, the characteristics of geographical information and their pricing issues are described, and deployment of the value chain approach for pricing of geographic information is then introduced.
    Keywords: The Economic Value of Spatial Information, Value Chain
  • E. Lalehzari *, R. Ali Abaspour Pages 35-43
    Research shows that the large water reservoirs act as an extensive evaporative surface and increase the surface temperature in area with low humidity. Because the large dams have a negative long term impacts on the local climates, it is necessary that, further studies are performed in positioning of these dams before the construction in semi-arid climates. Remote sensing is a powerful tool in temporal studies of macro and micro climates. Generally, TVDI index examines the relationship between vegetation and surface temperature of region, which reflects the degree of drought. Our Objective in this research is to investigate the role of Baft reservoir dam on local climate and the dryness of this area using Landsat series of satellite images. The result of this study confirmed the negative impacts of large dams in semi-arid climates and represents an increase of drought index around the Baft reservoir dam.
    Keywords: Reservoir Dams, Local Climate, Remote Sensing, TVDI
  • M. Falah Ahmadyzad *, D. Zamzam Pages 45-58
    The main purpose on this research is to estimate Strain, Stress Ellipses and rotation parameters on the surface of 15th Khordad Dam. To reach this scope, first of all, a control Geodetic Network is preanalyzed to minimize the magnitude of semi major error ellipses on the control points, this network is predesigned out of the dam structure, for economic purposes this pre-analysis is done to save time as well as finance. To do this, the coordinates in which are utilized as the main coordinates of this control Network are driven indirectly from Manual GPS or from the old maps of this region. This geodetic control network is performed by first order design and second order design. The estimated data which is derived from the first and second order design is used to determine the type of surveying instruments and equipment to meet the primary determined precision, in face, the first order design tries to search a designed area or place to find the best and optimal place for the assumed coordinated, this would be achieved by maximizing the minimum degree of freedom, so different geometrical figures are computed to reach the above purpose in which the minimum degree of freedom is maximum, the second order design is to optimize the weight of geodetic observations, at this stage, the above geometrical figure driven from the first order design is fixed and the weight matrix is changed till the optimal precision for the semi major ellipses is achieved then Geodetic observations in two different epochs on control geodetic networks is done and the adjusted coordinates of control networks by minimum constraint adjustment is calculated, this minimum constraint method is chosen because no one of those coordinates is assumed to be errorless data, for this reason, the above method is chosen to adjust and compute the data. In the next step, geodetic observations on the body of dam is done by applying the control networks coordinates in each epoch, the coordinated of the target points(on the body of dam) is calculated by Over Constraint method, this over constraint method here is used by applying the adjusted coordinates from the former stage, these points and coordinates already achieved the predetermined error ellipse so they can be applied as Control points with the pre assumed size for the absolute error ellipses . The displacement vectors are driven by the differentiation between two adjusted coordinated on the target points in two different epochs. By Delaunay triangulation the surface of dam is separated into multitude triangles, then by the estimated parameters of the displacement vectors in finite element method a displacement model is regressed on each triangle to estimate the parameters of strain ellipse, strain tensors for the center of each triangle is calculated by the finite element method. Magnitude of geometrical infinitesimal change, rotation and Azimuth of each geometrical change is calculated and then by the application of the Hook law the stress tensors are calculated on the center of each triangle. The graphical figures are calculated by GMT software to have visual view of all Strain changes.
    Keywords: Stress, Infinitesimal Change, Displacement Vectors, Control Network
  • M. Karimi *, A. Sadeghi Niaraki, A. Hosseininaveh Ahmadabadian Pages 59-69
    Urban infrastructure is one of the most important fields in different countries and the developing of a city largely depends on the proper infrastructure management. Therefore, a proper way of monitoring, controlling, planning and managing these infrastructures is essential. In this issue, finding the accurate positions of facilities such as pipes is a difficult problems due to the non-visibility of these infrastructures. Ubiquitous computing and new developments in geospatial information systems (GIS) can be a solution to such problems. This paper aims to describe the role of Ubiquitous GIS in underground infrastructure management and review modern GIS technologies and Ubiquitous computing in urban infrastructure. In this paper a variety of technologies in the field of urban infrastructure using ubiquitous computing is explained in three categories including infrastructures, sensors and services. Compared with the existing technologies in position estimation of underground utilities, it can be concluded that the exploiting of RFID technology is better than previous methods in this field. Also, this study reviles that in such applications and field inspection augmented reality methods are more suitable than Mobile GIS methods.
    Keywords: Urban Management, Urban Infrastructure, Ubiquitous Computing, Infrastructure's Technologies